16 12
發新話題

据扒[原創/非轉貼]

据扒[原創/非轉貼]

記得細個,爸爸媽媽第一次帶我去扒房(專据扒既地方)我叫左一客西冷牛扒,
個侍應姐姐對我講:幾成熟。
我就同媽媽講:姐姐讚我成熟呀!

之後我先知道牛扒太熟係好難咬得開,因為我堅持要十成熟。
其實就算你鍾意食幾熟都好,首先係要問返個侍應碟上定鐵板上,分別好大,我就鍾意碟上六成,鐵板就五成,因為碟原本係凍既原因,當塊扒放上去時就會迅速被降溫,血水就會眾0係扒與碟之間,需然做扒既時候會先煎封,但係血水依然都會有,好多人一落刀見到都會話:嘩!乜咁生架!血淋淋成塊XXX咁

鐵板上就唔同,因為錢板溫度高,所以食到1/5時,識食扒既人就會反扒(我建議向則反起),生手既就會彈到成身汁,但係為左食一塊好扒,幾"論盡"都要啦!

PS:不過,我覺得依家你要幾多成熟都係好求其

本帖最近評分記錄
  • jerrylo 現金 +30 2006-2-25 01:14 AM

我好熟
可以吃的

D80
MB-80
18-200mm
17-35mm F2.8
35mm F2
50 mm F1.4

引用:
原帖由 superfrancis 於 2006-2-14 09:19 AM 發表
我好熟
可以吃的
太老啦,0鞋口呀
本帖最近評分記錄
  • jerrylo 現金 +30 2006-2-25 01:15 AM

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2006-2-14 09:17 PM 發表
今日我地去鋸扒,塊鐵板都唔熱,咁點算呀?
搵人幫你含

暖塊扒先食好無?

i like to eat very raw steak , 30 to 40 percent is my favourite
IF YOU THINK YOU CAN , YOU CAN !!!!!
IF YOU WANT TO CONQUER THE WORLD , USE YOUR BRAIN !!

引用:
原帖由 koji 於 2006-2-15 12:04 PM 發表
i like to eat very raw steak , 30 to 40 percent is my favourite
m諗起又想去食

Good Ar !!!

引用:
原帖由 ChrisMJJ 於 2006-3-11 02:46 AM 發表
金鳳 is my first choice!!!
我都有去食的啊~~~

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2006-3-12 03:46 PM 發表

下次搞個 金鳳大作戰 啦
銅鑼灣啦~~ 近我~!
XDDDDDDDDDDDDDD

16 12
發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。