15 12
發新話題

15吋 轉 17吋????

15吋 轉 17吋????

本人而家用緊 15吋 lcd mon 想換 17 吋
but 唔知應該點處理個舊 mon
所以想知道各位處理既方法 , thx
ps : (本人的15吋運作正常的)

用19吋啦....19吋平呀

我用緊19''tft ,約16:10。
佢好似電視咁,將相片兩邊拉闊。
搞到個個肥婆咁。

我當然可以用LCD 將屏幕較窄佢,但到其它軟件時,又要重較闊度。很煩!
請問有無人有這種隨意變闊窄比例既軟件?

引用:
原帖由 lizard 於 2007-3-3 09:26 PM 發表
我用緊19''tft ,約16:10。
佢好似電視咁,將相片兩邊拉闊。
搞到個個肥婆咁。

我當然可以用LCD 將屏幕較窄佢,但到其它軟件時,又要重較闊度。很煩!
請問有無人有這種隨意變闊窄比例既軟件? ...
呢樣係顯示卡設定問題,同軟件無關。

19" 16:10 闊屏LCD嘅解像度應該係1440x900,一般常用嘅顯示卡(如ATI、nVidia)都應該支援呢個解像度。試吓改一改你嘅顯示卡設定。

如果搵唔到呢個解像度,你可能需要更新你嘅顯示卡driver。

最壞嘅情況係,你張顯示卡唔支援16:10,咁就要換過張。

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2007-3-4 01:30 AM 發表

你自己膠之嘛,唔識用又學人用
個updated driver 無這種比例選擇,
吾靠其它軟件,可以點樣呀?

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2007-3-4 07:31 PM 發表

你張乜野顯示卡黎,就算915G onboard,都推到16:10解像啦
同你講原來發覺你先至真係吾識野?
我就買新既GF 256m新卡了。

就算所有解像,都下真正 support16:10啦。
1280 x 786  又其實係 16.6 : 10
1400 x 900又係。
睇出黎既正方形變長方形。圓形變墮圓。
睇出黎既圖又係有拉長成拉闊既現像。
要我去夾硬調個畫面闊窄去就。吾可以用盡個mon畫面。
我就吾知其他人點可以接受。

我亦都吾知你咁樣都叫敢叫做 -- 識

e家d mon 平到飛起,
平平地買個用住先啦

15 12
發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。