發新話題

而家啲大學生真係.....

引用:
原帖由 faustuswoo 於 2007-5-15 08:47 AM 發表

吳志森﹕把香港推回中世紀黑暗年代2007年5月15日廣 告【明報專訊】一幫傳媒道德警察,既是東征十字軍,也是中世紀黑暗時期的獵巫者,每天的主要工作,就是用敏銳得像獵犬一樣的嗅覺,四出搜捕違反他們宗教規條道德標準的言行。 ...
引用:
原帖由 faustuswoo 於 2007-5-15 08:49 AM 發表

不挑戰權威何來創意?
吳志森﹕把香港推回中世紀黑暗年代2007年5月15日廣 告【明報專訊】一幫傳媒道德警察,既是東征十字軍,也是中世紀黑暗時期的獵巫者,每天的主要工作,就是用敏銳得像獵犬一樣的嗅覺,四出搜捕違反他們宗教規條道德標準的言行。 ...
同一篇文唔使貼兩次嘅!
每個人嘅道德規范都唔同,我自問唔係假道學,我都好色,但係仲未去到可以亂倫同人獸交嘅地步!
唔好人云亦云,斷章取義。攞被北洋軍伐拘捕的北大示威學生嚟同呢班中大生比?
唔好笑大人個口啦,跟本風馬牛不相及,完全係兩碼子嘅事,點可以混為一談呢!

尤其你嗰句不挑戰權威何來創意?我真係接受唔到,唔該你清醒啲啦!
乜你覺得咁樣就叫做挑戰權威咩?咁樣就好有創意呀?
如果班中大生夠膽去伸張正義,劫富濟貧,咁就叫挑戰權威喇!
如果班中大生夠膽返到屋企同啲家人講,不如我哋成家人連埋隻狗一齊做囉,咁就有創意喇!

人係有智慧嘅生物,學吓點樣用你個腦啦!
可能你會覺得呢班學生冇錯,可能你亦渴望嘗試佢哋嘅提問。
但係大是大非係無容置疑嘅,任何唔容許於大眾社會道德規范嘅事物,任無須質疑嘅!

引用:
原帖由 faustuswoo 於 2007-5-15 10:11 AM 發表
新到不知守則,改貼另一篇
吓,你咁嘅年資都仲叫新呀?

我真係冇你咁好氣!

我只是覺得 事件引起社會關注 我們的性尺度, 未嘗不是好事!
可能, 題材仍需修政, 但我本人覺得出發點是好的~
已故 黃霑先生的名著 不文雅集, 何嘗不是挑戰社會對性的尺度,
便我們更能廣善地討究

當然, 不同人有不同的意見~ 媒體應該注重社會回響, 從而修正作風, 以作媒導傳人之效~
我尊重你~

引用:
原帖由 蝦米仔 於 2007-5-15 01:48 PM 發表
我只是覺得 事件引起社會關注 我們的性尺度, 未嘗不是好事!
可能, 題材仍需修政, 但我本人覺得出發點是好的~
已故 黃霑先生的名著 不文雅集, 何嘗不是挑戰社會對性的尺度,
便我們更能廣善地討究

當然, 不同人有不 ...
我亦都好尊重你,唔同人有唔同嘅見解我係接受嘅。
能夠有多方面嘅探討至會進步嘅。
衹不過,黃霑先生嘅不文集,係淫在骨子裡,
不文得嚟並冇攞社會嘅道德標準嚟挑釁。
今次呢班學生用錯咗探索議題,衝擊咗社會大眾嘅道德底線,
至會引發社會上咁多嘅反對聲音啫!

我唔知道大家響鬧班大學果陣,有冇睇過該學生報既內容
冇既話請自己去睇下,睇下係咪真係咁不雅

http://www.xanga.com/cusp_07/590 ... 76362152636620.html

引用:
原帖由 奪命老妖 於 2007-5-15 03:39 PM 發表
我唔知道大家響鬧班大學果陣,有冇睇過該學生報既內容
冇既話請自己去睇下,睇下係咪真係咁不雅

http://www.xanga.com/cusp_07/590 ... 76362152636620.html ...
HEYHEY~
今日都市閒情都有講, 我本人也認同 眼高手低這看法
內容對我來說一點也不雅, 我做雜習的題目更出位, 但問題是中大的確有學生感不到不滿
而學生報的讀者便是所有學生, 所以在矛頭指向校方的同時, 也需要向學生作出作代
我看到的是, 指罵他們的是東方, 蘋果~
其他人也是出於好意相勸~ 希望下次他們處理得好D

所以~你也不要誤會我們!!

每個人對道德都有自己一套想法,既然大家觀點唔同,再嘈落去都無用,唔通一定要人地認同自己既觀點先得咩

引用:
原帖由 GATX105-Strike 於 2007-5-15 07:11 PM 發表
每個人對道德都有自己一套想法,既然大家觀點唔同,再嘈落去都無用,唔通一定要人地認同自己既觀點先得咩
你咁講都啱嘅,但係社會嘅制度係小數服從多數。就算你唔認同,亦必須遵守。

古 來 聖 人 諄 諄 教 誨 「 萬 惡 淫 為 首 」 , 淫 念 有 如 吸 食 鴉 片 。 血 氣 方 剛 的 青 少 年 , 為 了 縱 慾 , 甚 麼 壞 事 均 可 幹 出 來 。

就係呢一句...害左中國人不少日子...
想問一句...是否所有聖人都冇兒冇女, 個個立地成佛?

就係呢一句...令到一個連正常行為都被定性為淫邪...
飛蛾自破蛹而出, 生命短短數十分鐘, 亦只為生育下一代
根本上...性...就如日常飲食一樣...係人既必需~ 點解要分類?

就係呢一句...令到人對自己的慾望都要禁止, 都要存羞恥之心去面對!!!
唔通前人所講既唔係性, 而係肚餓, 肚餓係一個禁忌, 唔可以講...唔通肚餓都唔可以出聲?

如果冇呢一句...性只不過係一個普通一個字~
亦唔會有大學生因為扮時尚, 扮出位去搞呢一個版面~!!

發新話題
最近訪問的版塊
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。