11 12
發新話題

抗暖化

抗暖化

抗暖化錦囊由國家地理頻道提供

隨手習慣很重要, 你我他都能做到開始實行吧!

隨手習慣很重要

依據聯合國統計司資料,全球二氧化碳10大元兇依序為美國、中國、俄羅斯B印度、日本、德國、加拿大、英國、南韓、義大利。以排放總量排名,台灣居第22位,但以人均排放量計,台灣則高居全球第 3名(11.9公噸),僅次於美國(19.9公噸)和澳洲( 19.4公噸)。這不是台灣驕傲,而是全球危機。在氣候變遷下的未來,各種前所未聞的致命流行性傳染病將大量散播;預測在2050年左右,世界各大山岳有 70﹪不再積雪;現存的22,000隻北極熊會在45年後絕種;而世界最大的珊瑚族群大堡礁,可能在2100年之前消失;同時間台灣包括台北盆地內的台北車站、國父紀念館,甚至101大樓4 樓將完全淹沒,中國北京也將被沙塵暴掩埋。

抗暖,是人類的第三次世界大戰,你我他都不能幸免!以下抗暖化錦囊由國家地理頻道提供,
你我他都能做到,請從當下開始勵行吧!

一、

下班電腦關機
,一台電腦持續開一整晚,消耗的能源可列印一萬張資料。

二、

每使用 一公升 汽油,會產生
2.4公斤
二氧化碳。而撘乘大眾運輸系統
使用的燃料,每 1.6公里只有汽車消耗量一半左右。

三、

隨時保持輪胎在充氣狀態,能減少
﹪汽油消耗
定期保養引擎
,能減少
﹪至
﹪汽油消耗。

四、

手機充好電,
立刻拔掉充電器插頭,只要全球
﹪行動電話使用者做到,省下的能源,相當於
6萬戶歐洲家庭耗電量。

五、

每天
煮東西加鍋蓋,所需要的能源消耗量能減少多達
﹪。

六、

只要
回收一公噸重的紙,就能節約:
棵樹; 2
桶油;足以供應一戶人家 5
個月所需的電力;或減少 25
公斤的空氣污染。

(資料摘自 1013 期商業周刊)

請從每一個我開始,並鼓勵您的所有親友一起投入抗暖化

http://www.animelyrics.com/anime/nintamarantarou/sg.htm

其實邊個國家日破壞環境既數據都係無標準,如果以人口比例計算,中國一定三甲不入,因為中國係最多未開發地區既國家之一,反而香港既污染以人口比例計算一定唔會低,而最深層破壞地球必定係美國,美國係最早期發展核武,試爆次數亦係最多,美國為左控制農作物價格,會將大豐收既成果燒毀,極度浪費地球資源
講到尾,破壞環境既源頭一定係人類,大自然有自己一套平衡系統,現在全球氣候失衡,天然災禍增多,傳染病箘肆虐可能都係生態平衡既一種功能,因為衹生人類數目減少,地球先會真真正正得以保存,所以..................地球將會最少要死去半數既人.............

你試想下,與其每日做咁多環保既習慣,又點及死去一個人慳得多資源

為環境出一分力,去死吧!地球人!

問你怕未!

好 !!! 講得好 ... 大陸 d 女等住大家救 !!!
今晚同你食左佢 !!!

如果地球發生大災難,死去既大部份都係男人,咁之後..........剩低死唔去既男人都會過著非常快樂既日子
所以為左下半身著想,我地一定要好好生存落去

有幾多人真係會擔心地球危機呢
朋友們!您好!!

有人講果時咪關心囉, 一過左就咩都唔記得
引用:
原帖由 helen_sze2000 於 2007-7-4 13:37 發表
[fly][/fly]

引用:
原帖由 helen_sze2000 於 2007-7-4 01:37 PM 發表
關心又點,最後都係自己利益行先

引用:
原帖由 道明 於 2007-7-4 10:55 AM 發表
如果地球發生大災難,死去既大部份都係男人,咁之後..........剩低死唔去既男人都會過著非常快樂既日子
所以為左下半身著想,我地一定要好好生存落去 ...
到時,做死你亞哥仔

我記得有一種昆蟲,佢地會係族群發展到一定既數目既時候,大量集體自殺去維持一個固定既人口
為既,就係族群可以得到更多既資源生存落去
但係我相信,同節省能源一樣,都唔會係人類身上發生
睇下幾時出現一種咩方法都醫唔好既病死咁d人佢啦

引用:
原帖由 GATX105-Strike 於 2007-7-4 02:25 PM 發表

關心又點,最後都係自己利益行先
所以好難做得到

11 12
發新話題
最近訪問的版塊
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。