18 12
發新話題

天下間最難食既即食麵

天下間最難食既即食麵

日前我同兩多3Talk會員到一間上樓架啡室吹水,見到餐牌上有最地道既食品公司出前一丁,諗住咁簡單既食品應該難唔到一間打開門做生意既食市,誰不知呢碗咁簡單既麵都會犯左一D唔可以接受既錯!
先講呢碗麵既材料:鹵水雞翼、火腿、餐肉、煎蛋、腸仔
失敗1.出前一丁麵一定唔可以糊,一糊就唔要得
失敗2.出前一丁除有麵質爽之外,湯底易係最正,呢間野竟然將鹵水雞翼放入去,碗湯鹹到不能入口
失敗3.餐肉、腸仔同火腿一定要煎過先好食、就算煎定都好過唔煎,餐肉絕對唔可以用湯浸熱就算
失敗4.生蛋黃汁係出前一丁既大忌,一混埋就唔駛食,唔信你地可以試下打隻蛋落D麵度,包你食唔落

解救
方法1.麵可以最後先加湯,免糊
方法2.鹵水係極鹹既味,必定要分碟上
方法3.如果時間緊迫大可以開舖時先將餐肉、火腿同腸仔煎定先(可況間野得我地一檯客
方法4.都係將蛋分碟上

總結:如果無用心去做食物,就唔好開舖做生意,呢位先生將一碗好好味既出前一丁白白浪費左,可惜!

所以我對呢間食店評級為  [劣級飼料製造廠]

失敗4.生蛋黃汁係出前一丁既大忌,一混埋就唔駛食,唔信你地可以試下打隻蛋落D麵度,包你食唔落

........我好多時都一隻生蛋,就咁打落去食....=.=

引用:
原帖由 無謂人 於 2006-4-4 09:40 AM 發表

........我好多時都一隻生蛋,就咁打落去食....=.=
食完飽過食2碗

引用:
原帖由 道明 於 2006-4-4 10:26 AM 發表

食完飽過食2碗
唔係呀....都係多粒蛋之嘛.....

引用:
原帖由 無謂人 於 2006-4-4 02:05 PM 發表

唔係呀....都係多粒蛋之嘛.....
蛋有隔夜嗎?

引用:
原帖由 道明 於 2006-4-4 02:13 PM 發表

蛋有隔夜嗎?
隔夜....??
即刻扑隻蛋落去都隔夜 ??

我個人覺得出前一丁本身既味道已經好正,唔想被其他搶味,個人喜好

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2006-4-4 10:14 PM 發表

我都經常咁食架喎,用蛋黃汁撈埋黎食,食完飲埋D湯添,無咩問題呀,幾好味丫
食到落肚,咪又係一樣撈埋一齊
係呀~~~
有埋D蛋汁,碗麵都好正架~

引用:
原帖由 無謂人 於 2006-4-5 09:43 AM 發表

係呀~~~
有埋D蛋汁,碗麵都好正架~
我...用蛋黃汁撈麵都試過...

18 12
發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。