26 123
發新話題

4/4奇遇 (笑爆咀)

4/4奇遇 (笑爆咀)

早兩日(4月4日)搭巴士返屋企,有一家三口坐我隔離!
阿媽帶住兩姊弟,細佬應該1~2歲,家姐應該7~8歲左右!
呢個天真無邪o既小女孩語出驚人,搞到我好辛苦咁忍笑!!

女: 聽日係咪清明節呀?!

母: 係呀!

女: 咁聽日係咪要拜山呀?!我地係咪又「真拜山」呀?!
      我R爆頭,咩係真拜山?!
母: ...係呀,聽日係要拜山呀!
      阿媽聽到都無言,哈
女: 咁係咪全部人都要去拜山架?!

母: 唔係,有祖先o既咪要拜law!
      呢倘阿媽咁毒o既?!有祖先未死點拜...
女: 咁如果祖先10月10日先死,聽日駛唔駛去拜佢呀?!佢仲有幾個月先死wor!!
      啤...點解會咁問?!唔通佢有<死亡筆記>
母: 唔係呀,總之係o的祖先死o左,佢地仔女先要去拜!清明重陽都要去!

女: 咁如果o的祖先冇仔女呢,咪冇人拜law?!

母: 係呀,所以佢地好慘架!如果第時妳死o左又冇仔女,就冇人拜妳架喇!
      呢個阿媽果然好毒,咁樣同個細路女講o野,仲要係自己個女!
女: 唔係呀,咁細佬會o黎拜我架嘛!我唔信細佬唔理家姐!
      估唔到咁細過,轉數咁快
母: 妳死,妳細佬都死啦!!
      個仔先得1~2歲,天呀...
女: 我大細佬六年,死早佢六年,又點會一齊呢?!

母: 傻笑..無言!

P.S  細佬因為太細o既關係,根本就唔明呢兩個傻人講緊咩!
       全程自得其樂o係度玩!!

之後發生咩事我就唔知喇!
因為我已經落車
我都幾乎忍唔住笑o左出o黎,太強了....
路人甲,四圍八囧rz...

OMG~~~ 好玄ar~ haha

我幾乎kit一聲笑o左出o黎...

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2006-4-7 02:18 發表

我都會笑啦,個細路咁卡娃衣
如果當時你同阿影o係度,實笑到好大聲
跟住搞到阿小妹妹有童年陰影

唔通我out......我feel唔到好笑添....=.=

引用:
原帖由 無謂人 於 2006-4-7 08:30 AM 發表
唔通我out......我feel唔到好笑添....=.=
我都係.......

有冇搞錯...咁樣教細路...

引用:
原帖由 GambaOsaka 於 2006-4-7 10:55 AM 發表
哈..哈小朋友就係咁架啦~好攪笑
不過其實祖先真係死左先會用呢個
名詞, 事關個【先】字係代表了先人咁解~!
咁又係呀~
斷估唔會叫亞爸亞媽或者亞爺亞婆做祖先掛..... 如果仲再生的話..

引用:
原帖由 GambaOsaka 於 2006-4-7 11:10 AM 發表

無錯啦~所以0個個媽咪都唔係錯wor~
所以我咪話唔識笑囉....

引用:
原帖由 GambaOsaka 於 2006-4-7 11:21 AM 發表

不過個小朋友又確實有趣~
女: 聽日係咪清明節呀?!

母: 係呀!

女: 咁聽日係咪要拜山呀?!我地係咪又「真拜山」呀?!
      我R爆頭,咩係真拜山? ...
可能搵呢個理由出街掛 ~

26 123
發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。