發新話題

手機唔洗錢上網昆人??

手機唔洗錢上網昆人??

不少手提電話設上網功能,市民可隨時隨地掌握資訊,不過消委會    今年頭五個月已接獲逾一百四十三宗涉及流動電話上網收費投訴,指「免費WiFi    」或「免費下載」計畫變收費,更有「無限上網」計畫用戶被收高達一萬四千多元通話及上網費;消委會調查發現,手機WiFi上網當訊號微弱時,會自動轉至按用量收費的「GPRS」模式,用戶要額外付上網費,呼籲用戶把手機上網設為手動或把GPRS功能關掉。

記者:黃穎妍

消委會今年首五個月接獲一百四十三宗有關流動數據服務投訴,當中一百一十五宗涉GPRS、其餘為3G服務收費,數目已達去年全年二百七十宗的五成。其中,上月接獲一宗使用無限上網月費計畫的個案,投訴人竟被徵收一萬四千多元電話費,消委會已聯絡服務供應商跟進。

提前終止合約須收費

其他投訴包括,投訴人洪小姐從沒使用GPRS,卻被徵收一百五十元GPRS服務費;調查發現其計畫包括一個月免費音樂下載軟件及二百分鐘視像電話時間,但須額外徵收十元下載費及十五元通話費。職員指洪小姐是下載了非指定的音樂頻道,及透過非指定網絡通話才被額外收費,洪則指職員沒解釋收費方法,經消委會調解後退還GPRS服務費。

另一投訴人王氏夫婦以月費一百六十元由2G服務轉為3G,並分別獲免費WiFi無限上網及免費瀏覽網上精選頻道,職員口頭答允豁免提前終止2G合約費,但月結單卻顯示兩人須付四百元取消合約費及GPRS服務費。職員解釋免費WiFi接收不到時,手機自動選取GPRS上網,經消委會調解後接受電訊公司道歉及豁免毀約費。

訊號弱應關GPRS功能

消委會宣傳及社區關係小組委員梁光漢昨表示,WiFi由網絡供應商提供、可免費於特定地點上網;GPRS則按實際數據使用量收費,若下載多媒體或有圖片的網頁等收費便相當高昂。梁指出,手機於WiFi訊號轉弱時或自動轉至GPRS上網,若市民只想享用免費WiFi上網,應把GPRS功能關掉,或把手機上網設定為手動制式,甚至於GPRS設定鍵入不能正常登入網絡的數據等。

消委會總幹事劉燕卿提醒市民,手機服務收費複雜,網絡供應商有責任清淅告知客戶,並提供詳細數據內容收費資料,或以短訊形式等提醒用戶數據使用量已達預設上限等;市民則應清楚了解收費詳細資料、條款等,再決定是否簽約使用該服務。

唔怪得我冇啦啦要比750電話錢- -!!
好無奈
仲比呀媽話左=.="

pccw now 昆人的
唔好信

引用:
原帖由 stoudemire 於 2008-6-17 01:36 PM 發表
不少手提電話設上網功能,市民可隨時隨地掌握資訊,不過消委會    今年頭五個月已接獲逾一百四十三宗涉及流動電話上網收費投訴,指「免費WiFi    」或「免費下載」計畫變收費,更有「無限上網」計畫用戶被收高達一萬四千多元 ...
我用咗咁耐都冇問題喎

訊號弱個時會開左GPRS功能!!之後係咁收錢,可能你個到訊號好掛=.=

引用:
原帖由 stoudemire 於 2008-6-17 01:42 PM 發表
訊號弱個時會開左GPRS功能!!之後係咁收錢,可能你個到訊號好掛=.=
傳去GPRS咪唔上網咯,佢會問咗你先㗎

我唔會問=.=同埋e+ d投訴個個人都唔知會咁

引用:
原帖由 stoudemire 於 2008-6-17 01:51 PM 發表
我唔會問=.=同埋e+ d投訴個個人都唔知會咁
係個網問你轉唔轉,你確定咗未轉過去,唔轉未斷線咯

原來係咁,不過收1萬幾電話錢都好正下喎

引用:
原帖由 stoudemire 於 2008-6-17 01:54 PM 發表
原來係咁,不過收1萬幾電話錢都好正下喎
佢以為唔使錢啫

我都以為唔洗錢呀!!

引用:
原帖由 stoudemire 於 2008-6-17 01:59 PM 發表
我都以為唔洗錢呀!!
我就指明唔闈GPRS

發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。