標題: [轉貼]大家以後不要上新浪網了 [打印本頁]

作者: kaiwong2002    時間: 2006-5-17 12:35 PM     標題: [轉貼]大家以後不要上新浪網了

大家以後不要上新浪網了,告訴你的來歷!ZT新浪的控股方竟是日本,怪不得日本人在西大、買春的醜聞新浪網充耳不聞,打燈籠都找不到!許多網友發誓:新浪不更名,永不登錄新浪!剛從日本回來的華僑林小姐說:“在日語羅馬字裏,(sina)就是(支那),是部分日本人對中國帶有侮辱性的稱呼。這個詞,主要是右翼分子在使用。”林小姐說:“在日本的中國人,只要一聽到sina這個詞,就覺得受到莫大的侮辱。這樣一個有歧視性的字眼,怎麼可以用做中國人自己的網站的名字呢?”林小姐的家人聽後更是感到驚異,因為他們常用新浪免費電子郵箱與日本朋友和客戶聯繫,對方看到中國人自己用“支那”郵箱發信,會不會覺得中國人自己承認是“支那人”呢?北京大學外國語學院日語系教授劉金才查閱了權威典籍,證實“sina”與日文中“支那”的發音完全相同。北京大學、社科院的語言學家和史學家們也證實:“sina”就是“支那”!!!看後要轉貼!貼遍祖國大好河管他是不是真的,貼了再說,新浪慘了,不買RH也許沒那麼容易,但是不上有損民族情感的網站還不容易嗎 .

作者: 無謂人    時間: 2006-5-17 01:19 PM

咁馬拉文中國叫做 CINA 喎,咁唔通又叫歧視呀 ???
作者: 影    時間: 2006-5-17 01:43 PM

快D去日本領事館門口掟石啦
...................
無言~~~~~~~~~~~~
作者: 吸血鬼    時間: 2006-5-17 02:46 PM

呢樣野...晨早就知道了...
作者: nakada    時間: 2006-5-17 03:58 PM

引用:
原帖由 kaiwong2002 於 2006-5-17 12:35 PM 發表

大家以後不要上新浪網了,告訴你的來歷!ZT新浪的控股方竟是日本,怪不得日本人在西大、買春的醜聞新浪網充耳不聞,打燈籠都找不到!許多網友 ...
我話你都傻既
作者: toester    時間: 2006-5-17 04:03 PM

我一向以為新浪網是台灣的
作者: 亡心    時間: 2006-5-17 04:40 PM

晨咁早听人講過呢單野

未一樣咁多人用
作者: eric    時間: 2006-5-17 07:22 PM

就算係日本又如何?!
又唔見內地sina被搞?!

得罪講句 ~~ 唔好咁愚見啦,眼光闊大少少好冇!!

人地錯一次,不論大少,都要搞到大一大!
咁人地一直對世界o既貢獻呢?!去晒邊?!
做人唔可以咁唔公平架!!

作者: 影    時間: 2006-5-17 08:37 PM

我都係咁話
有邊個屋企無日本野
我電視機係日本貨,洗衣機係日本貨.相機係日本貨,音響係日本貨.室內個無線電話係日本貨.
就算連錄影機都係日本貨,
如果真係咁有種架人,夠唔夠膽全部日本貨都唔要換晒國貨?
愛國係個心度,唔係得把死人聲,齊口唔齊心有鬼用咩
你唔去sina佢會執??????唔好晒氣啦
作者: GATX105-Strike    時間: 2006-5-17 08:43 PM

引用:
原帖由 於 2006-5-17 08:37 PM 發表
我都係咁話
有邊個屋企無日本野
我電視機係日本貨,洗衣機係日本貨.相機係日本貨,音響係日本貨.室內個無線電話係日本貨.
就算連錄影機都係日本 ...
就算連屋企個摩打仔都係日本設計,最多係大陸做
日本雖然係唔多like佢,但係佢有好多野都值得我地學習
作者: 道明    時間: 2006-5-17 09:21 PM

sina個讀音又會同支那一樣??最多個na字係姐,個si點會發到個G音??
我所知,日本"支那"係3個音架  [ 治 啦 兒]

作者: nakada    時間: 2006-5-17 09:45 PM

有時真系唔知D内地人想點,口是心非
作者: GATX105-Strike    時間: 2006-5-17 10:13 PM

引用:
原帖由 kenny007 於 2006-5-17 10:06 PM 發表

咪係囉!雖然我不喜歡小日本,但不上新浪網又有咩用? 要完全抵製小日本是很難呢!
日本已經成功地經濟入侵中國
作者: 影    時間: 2006-5-17 11:12 PM

引用:
原帖由 GATX105-Strike 於 2006-5-17 10:13 PM 發表

日本已經成功地經濟入侵中國
就算係國內人,如果進口貨唔係咁貴
你估佢地會買國產貨定進口貨
一百個人一百個都簡進口貨
作者: eric    時間: 2006-5-17 11:38 PM

我o尋日先o係人地forum見到一單呢o的o野之ma....

有個id叫<馬交妹> o既係咁媽媽叉叉,港狗前港狗後,搞到o個邊罵戰四起!
我發揮small potato o既能力 ~~ 做和事孤,哈

早前澳門o個邊咪拉o左一班香港黑工o既,呢條友講緊呢單o野之ma
一o的好無聊o既事...
作者: 道明    時間: 2006-5-18 08:14 AM

引用:
原帖由 eric 於 2006-5-17 11:38 PM 發表
我o尋日先o係人地forum見到一單呢o的o野之ma....

有個id叫<馬交妹> o既係咁媽媽叉叉,港狗前港狗後,搞到o個邊罵戰四起!
我發揮small potato o既能力 ~ ...
可能呢個係盲人黎架,咁佢成日都聽到電視話:全港九超市有售、分店遍港九等等既廣告
咁佢咪以為港九係一個名詞,所以咪開口埋口都港九前港九後Law
作者: toester    時間: 2006-5-18 01:03 PM

日本人 根本就係水滸傳入面 潘金蓮 老公 武大郎 既後代
詳情請看
http://www.3talks.com/thread-10205-1-1.html
作者: eric    時間: 2006-5-18 07:21 PM

引用:
原帖由 smile3 於 2006-5-18 13:51 發表

妳都鐘意panda z???有無買佢o的玩具場境啊???
我都頗愛panda-z呢隻騎呢怪!

曾經有諗過買佢隻超合金,不過放棄o左
o徙錢 & 阻掟

歡迎光臨 3Talks 港人自講討論區 (http://www.3talks.com/) Powered by Discuz! 6.1.0