標題: TVB停播所有日本動畫! [打印本頁]

作者: wkkct    時間: 2007-5-27 12:38 AM     標題: TVB停播所有日本動畫!

電視廣播有限公司總經理陳志雲接受《大紀元時段》訪問時透過,無線電視將主力製作更多劇集及紀錄片,而會減少播放動畫片集,主要原因是近年來無線電視方面不斷接到有關動畫片集的投訴,除了片頭曲改為播放粵語版本、停播次數過多、內容不雅及過多暴力情節的投訴外,亦有不少是因為片頭及片尾畫面加上有特別效果的中文歌詞字幕,雙語廣播的動畫無法聽回原版片頭曲等,結果令到高層深受沈重的壓力。為了避免再受到這些投訴,決定由七月一日起進行全面改革,全面停播日本動畫,改為播放由歐美地區製作的兒童節目,除了會播放由英國廣播公司製作的幼兒節目《Fun 寶寶》、《天線得得B》及《毛 Mo 樂園》外,更會考慮播放《芝麻街》粵語版本。而自行製作的兒童節目方面,由七月一日起亦會作出改革,《放學ICU》會改為一個幼兒節目《開心小樂園》,介紹各大幼稚園的上課情況,以及播放更多實用的環節,例如:英語會話、唱遊等;至於「DaDa DeDe」系列,則會改為「DaDa DeDe 遊樂場」,邀請三歲至八歲的兒童到將軍澳廣播城參與節目,除了會有唱遊環節外,更會有遊戲環節、生日會等。至於星期日凌晨原本播放《火影忍者》、《魔剎》的時段,則會改為重播紀錄片《香港傳奇》、《香港倒後鏡》等。另外,無線電視方面亦計劃把更多工序外判,而無線電視方面表示,正考慮於無線收費電視開設日本動畫頻道,或者由兒童台改革,以取代於翡翠台播放日本動畫之安排。另一方面,陳志雲亦表示為了節省資源,將會計劃解散配音組,及把配音工序外判;陳志雲表示,自從去年試驗把《露露公主》及《越王勾踐》的配音工作外判,表現非常滿意,所以無線電視方面已經部署把配音工作全面外判的計劃;陳志雲表示,配音工作外判後,每年可以節省達三千萬的支出。

另外,亞洲電視方面計劃加強日間的兒童節目播放時間,由下星期一起,兒童節目播放時間會改為下午三時正至晚上六時正,比之前增加了一小時,而原有於早上的《亞洲電視兒童台》重播時段則會取消;另外,星期六及日的兒童節目及動畫播放時間亦會大幅增加,由早上九時正至中午十二時三十分,而由下星期起,所有動畫會提供雙語廣播及中文字幕,亦不會加上有特別效果的中文歌詞字幕。

亞洲電視表示,已經購入多套著名動畫,包括:《Keroro 軍曹 III》、《網球王子 III》、《網球王子 IV》、《新寵物小精靈超世代》、《遊戲王 V - 怪獸之決鬥》、《飛天彈道》、《魔法小米路》系列、《海賊王》等;另外停播已久的《蠟筆小新》將會於本月下旬安排於星期六及日晚上十一時正續播。

另一方面,亞洲電視方面將會開拓晚間的動畫播放時段,計劃最遲會於七月開始,逢星期一至五晚上七時正至晚上八時正,及星期六及日晚上八時三十分至晚上十時三十分會播放多套著名動畫,包括:《名偵探柯南》、《死亡筆記》、《命運守護夜》、《誘姬》、《天上天下》、《命運守護夜》、《頭文字 D - The Fourth Stage》等;另外更會計劃播放某些首次在香港播放的動畫,包括:《勇者王 Final GGG》、《牙》、《Mar 魔法世界》、《少年陰陽師》、《彩雲國物語》等。

這些時段播放的動畫除了會提供雙語廣播及中文字幕外,更保證會播放原裝無刪剪及「加料」版本,以吸引較年長的動畫迷。
作者: tasman    時間: 2007-5-27 12:45 AM

勇者王
作者: 無謂人    時間: 2007-5-27 05:02 AM

想早D唔做咪CUT囉,一年三千萬.......使唔使咁多呀
作者: clippers    時間: 2007-5-27 10:40 AM

atv勁喎,有咁多野睇
作者: GATX105-Strike    時間: 2007-5-27 10:51 AM

引用:
原帖由 無謂人 於 2007-5-27 05:02 AM 發表
想早D唔做咪CUT囉,一年三千萬.......使唔使咁多呀
係囉,係佢先有得睇咩
作者: GATX105-Strike    時間: 2007-5-27 10:56 AM

引用:
原帖由 馬仔 於 2007-5-27 10:52 AM 發表
atv播卡通片一定唔睇
這些時段播放的動畫除了會提供雙語廣播及中文字幕外,更保證會播放原裝無刪剪及「加料」版本,以吸引較年長的動畫迷。

一睇無妨丫
作者: 域奇    時間: 2007-5-27 02:41 PM

引用:
原帖由 GATX105-Strike 於 2007-5-27 10:56 AM 發表

一睇無妨丫
呢類我鍾意呀~
作者: joseph6lc    時間: 2007-5-27 02:57 PM

不是吧?全部停播?到現在好像還看不到電視台有什麼實質行動~!
作者: 奪命老妖    時間: 2007-5-27 03:10 PM

引用:
原帖由 joseph6lc 於 2007-5-27 02:57 PM 發表
不是吧?全部停播?到現在好像還看不到電視台有什麼實質行動~!
由七月一日開始呀嘛
作者: eggio18    時間: 2007-5-27 04:37 PM

唔知點解,
唔係太信TVB會咁做~~
作者: 托迪仔    時間: 2007-5-27 05:26 PM

七月一日起!? gundam seed destiny 未播完bor.....雖然我睇過
引用:
原帖由 GATX105-Strike 於 2007-5-27 10:56 AM 發表

一睇無妨丫
atv 播天上天下....唔刪剪...!? d 正野肯定cut哂 -/\- 我要睇棗真夜丫

作者: 奪命老妖    時間: 2007-5-27 06:32 PM

篇報導似乎係假
第一,篇野好多錯別字,大紀元網係經過校對,修定,確保無錯誤先會刊登,,如果篇野真係由大紀元網度copy出黎,點會有咁多錯別字
第二,我亦上過大紀元網度search過,並無有關訪問陳志雲既報導
第三,作為無線的總經理,更加冇理由會接受反共刊物-大紀元既訪問,難道佢唔想發展大陸市場?
作者: markgundam9247    時間: 2007-5-27 06:57 PM

ATV D配音好5得個波!!!
作者: helen_sze2000    時間: 2007-5-27 07:40 PM

引用:
原帖由 markgundam9247 於 2007-5-27 06:57 PM 發表
唯有聽原音兼學埋日文囉
作者: 蝦米仔    時間: 2007-5-27 11:10 PM

我都覺得文章報導是假的!

ATV無可能足本播放~ 日本動畫很多也是IIB級, 天上天下怎播放爆衫/沖涼/做愛/侵犯等境頭?
TVB向來都是白痴的~ 只會浪費金錢做溏心, 不會理會動漫迷, 所以他向來都不重視這班觀眾, 每年3千萬?
我想那3千萬是買什么 五星戰隊, 超人劍等日本小朋友也不看的節目.... 真不敢想像那班人是如何投資~~
以前的 龍珠, IQ博士, 聖鬥士, 幽遊白書, HUNTER, 魔神英雄傳, 勇者王時代真得不知去了那裡....

還有, 天使得得B 是給香港教育家評為負面影響兒童心智成長的不良節目, 當年ATV播放已經立時抽起, TVB會否如此笨?
ATV播? 我會看, 畢境配音是一合事, 但他肯投資肯播便是我這些迷值得關注的事, 配音可能差, 但有原聲最好啦~
無原聲我都會支持, 能夠讓更多人認識是好事
遊戲王, ATV還播了很多, 不俗!
作者: 亞東    時間: 2007-5-28 02:22 AM

頂 , 星期六做果 D 動畫 , 我由細追到大架 ,

無線真 PK ..............
作者: 亞東    時間: 2007-5-28 02:25 AM

引用:
原帖由 markgundam9247 於 2007-5-27 06:57 PM 發表
好過冇得睇呀 , 如果 ATV 套套動畫都係 12 點播放就更加完美啦 ...........
作者: piyo8088    時間: 2007-5-28 10:17 AM

唔係呀, 大紀元都有人信
作者: 域奇    時間: 2007-5-28 03:52 PM

引用:
原帖由 奪命老妖 於 2007-5-27 06:32 PM 發表
篇報導似乎係假
第一,篇野好多錯別字,大紀元網係經過校對,修定,確保無錯誤先會刊登,,如果篇野真係由大紀元網度copy出黎,點會有咁多錯別字
第二,我亦上過大紀元網度search過,並無有關訪問陳志雲既報導
第三,作為無線 ...
我好欣賞你嘅求真精神!
作者: 域奇    時間: 2007-5-28 03:55 PM

引用:
原帖由 亞東 於 2007-5-28 02:25 AM 發表

好過冇得睇呀 , 如果 ATV 套套動畫都係 12 點播放就更加完美啦 ...........
係電視到出得街嘅都唔慌會有野睇啦!
作者: @part    時間: 2007-5-28 04:10 PM

亞視咁正o既
作者: john1953123    時間: 2007-5-29 05:33 PM

無線收到既投訴我諗會比而家更加多囉
不過atv好野喎..買左咁多正動畫!!如果d配音好聽d就仲正
作者: dickdick167    時間: 2007-5-30 01:48 PM

引用:
原帖由 奪命老妖 於 2007-5-27 06:32 PM 發表
篇報導似乎係假
第三,作為無線 ...
分析得好! 呢篇嘢嘅可信性係 0 , 名副其實 '吹水'.

歡迎光臨 3Talks 港人自講討論區 (http://www.3talks.com/) Powered by Discuz! 6.1.0