發新話題

你們覺得3Talks應該仲要開什麼新版和新搞作?

引用:
原帖由 *Yanmi* 於 2007-1-17 03:42 PM 發表
@V@~會員貼相區~要VIP入得~~~~~~~~~
咁我就POST多D相~~~
-.-唔敢再POST相~~~~我有FD上網DL我相當手機圖咁阿~~~~~
=0=~~~(=.=係人都睇到.我唔會再係到POST相~)

路人~~睇唔到圖片~~~~~
要D人申請~做會員~~~~~@@V

都係啦.要回先睇到.OR要吾積分先睇到~~
D人就會回+多POST出~~~~

東風實唔實行呢.....咁就睇你決定~~~
小小的提 ...
遊客係睇唔到附件

引用:
原帖由 ken1314 於 2007-1-4 07:32 PM 發表
可唔可以整個競猜遊戲版...玩遊戲...嬴$$$or積分
冇乜用,只會令到每區既人流繼續唔平均

引用:
原帖由 摩連奴領隊 於 2006-12-31 08:41 PM 發表
咁搞法呢度變左色情論壇
雖然我都想  
一早就有成人區啦
<font color="ff00cc"><font size="6"> ★ 美腿貼圖區← CLICK HERE

引用:
原帖由 toester 於 2007-1-29 12:14 發表

一早就有成人區啦
但係成人區都唔及娛樂貼圖區咁旺喎
如果真係多搞成人區就真係做左色情網喇.我認為
[

我反對做色情壇, 相信你怎色也色不過18p...佢地有一班忠實的合成高手, 加無限A片供應!
我要看色情, 也不會來, 怎知安不安全, 而且香港警方有意在未來打擊網上色情, 等別是由香港基地的網站
反而我覺得關閉成人板, 有助整體健康印象~
*就是個個壇都有成人板, 我偏偏走另類 (3TALK自由空間, 言談無限 ! )

大家之前數頁也分享了很多意見, 寶貴的!
但方向不太清徹~ 立場也不鮮明, 總括是以下數項
1) 吸引新客戶 by 開拓新主題/板面...etc
2) 吸引舊客戶 by 增值或改善現有附件, 裝備

如果真的要攪旺個壇, 不難的~ 放心吧!
最重要是怎攪才會是一個你地會開心的壇~
那么以下問題便要回答:
1) 攪掂晒管理問題咪先, 係唔係個個都想大攪?
2) 想吸引什么人? 做咩路線? (講出黎聽聽, 一定有辦法或傾下傾下, 有新出路)
    e.g.走囡囡路線, 當然大講化妝品~ 還要定期有model set 頭, 化妝 (自己人也可以)
    這樣便有了主打路線, 及副打~~
3) 我地想咩人走~ 這很重要! 多多少少有很多小強, 或某類人我們不喜歡的
    所以我們也要想想, 怎樣set rule~ 一個好的壇自由得來, 嚴格對待犯事人
    就如2kF, 講明這裡是私家地方, 只接受乖的會員 (犯事人會 禁言/禁灠/禁IP), 亦設有悔過區
4) 我們有幾多資源? 人力物力~ 壇可以接納幾多流灠量... 答晒便差不多, 可以攪旺啦~

跟住要做的便是大家口中成日提的:
1)  吸引舊客戶
- 電郵召回舊客戶, 宣傳3TALK新面目
- 現金回饋舊客戶, 提升權力
- 設立老鬼組織 及 意見區, 讓老鬼組成一團,懷緬過去, 發表意見
   (扮聽意見, 其實是留一班客, 養住個壇, 咁就算新手亂來, 壇都唔會無晒NORM)
- 改善插件, 加入私人上存空間 (其實這已有, 但無人重點宣傳~ 網上空間是很引吸的)
- RPG 遊戲功能, e.g. 金庸 或 現在的寵物王 (但板主不要用你的權力, 使實力相差太遠, 無得玩的)
- 設下獎勵計劃, 若會員對壇有貢獻, 加分及享有特權 (如特別頭像, 道具, 或二轉會員)
- 研究phone in programme, 可否讓會員點唱/ 講心事, 參與節目
- 放權 (optional) 邀請老鬼加入低級管理會, 掌管鎖post功能

2)  吸引新客戶
- 改善新會員註冊系統, 增設推介人, 及獎勵邀請朋友加入的玩家
- 增設長線時間顯示 (時間愈長, 有助升級)
- 每月1 Post系統, 長期不出post者刪 (optional)
- 擴大會員級別功能, 如些板需要級別較高的會員才可進入, 如設立 新手禁入區 (老鬼區)
- 設吹水無聊板, 供新會員呃分, 有如現在的新會員自我介紹
- 發大娛樂板, 獎勵發表者, 定期獎勵 "有意義的回復", 分男女明星子板, 方便閱灠
- 明星討論區增設 置頂 FANS級, 除發表新聞下, 吸引FANS入來討論
- 發陸YAHOO, 改善現有search後排名
- 派發電郵宣傳 (朋友, 同事 & 同學)
- 設立新手村, 發表疑問, 對壇意見
- 每板也允許 數個置頂 題目/ 組識, 鼓勵結黨擁朋
- 改善整體板面設計, 暫時關閉不必要的板面, 集中人流, 鼓勵吹水~
- 待人流及人力有所改善, 才重開某些板吧
- 連壇
- 其他

3) 其他
- 舉辦定期 特別獎勵, 如星期一 吹水區 回覆後積分 X2; 星期二, 電腦板
- 設立有獎問答比賽, 更多 競猜遊戲 (公佈提示系統)
- 明確 板主 或 專員 執勤系統, 嚴禁私下過分 U_U", 要上時回覆主題
- 其他

以下是我覺得可以一做的 :

- 研究 網上電台模式
偶仍覺得這是賣點~  畢竟我們有很多這樣的專才, 究研究研吧
電台路線: a) 識情男女-感情點唱節目;  b) 頭條新聞 - 政治時事節目;  
              c) 道明命理-風水節目 (season) ; d) 高朋滿座 - 處景式喜戲

若 a), b), c)可弄成 phone  in programme, OR MSN OR FAX IN programme 就很棒!!

- 電腦資訊分享, MP3, 軟件下存
   看看我們走不走軟件下存這路線, HKSAR想立法管治, 海關看得好緊
   MP3分享一齊吸引到一批人, 但發表者便有點危險 ! 板主也應該是發表者之一
    - 好軟件介紹
    - 電腦問題回答區
    - XANGA 技術支援

- 娛樂板
  這也是 3talk的強項, 看看可怎樣攪? 男女明星分子板, 鼓勵回覆, 設立fans 級...etc
   -香港音樂
     -討論歌曲, 歌手, 演唱方法
     -原創音樂, POST歌, 好歌介紹, 歌星介紹
     -電影影評區, YOUTUBE, 舞台劇

- 香港好去處
  介紹食物, 餐聽, 景點, 甚致節日或情侶好去處
  - 相片分享區

- 男女化妝板
  看看我們有否誰懂化妝, 可以POST相教人

- 風水命理板 + 感情 (optional)
  看看九叔介意與否, 其實只要一個女仔, 一個男仔做板主, 定期回覆人便可以旺了
  (每個板主也要分享故事 keke)

- 其他自己想想吧, 我要趕功課...
本帖最近評分記錄
  • 小略子 現金 +30 我很贊同 2007-2-9 07:58 PM
  • 域奇 現金 +20 精品文章 2007-2-6 02:58 AM

引用:
原帖由 蝦米仔 於 2007-2-5 08:22 PM 發表
那么以下問題便要回答:
1) 攪掂晒管理問題咪先, 係唔係個個都想大攪?
2) 想吸引什么人? 做咩路線? (講出黎聽聽, 一定有辦法或傾下傾下, 有新出路)
    e.g.走囡囡路線, 當然大講化妝品~ 還要定期有model set 頭, 化妝 (自己人也可以)
    這樣便有了主打路線, 及副打~~
3) 我地想咩人走~ 這很重要! 多多少少有很多小強, 或某類人我們不喜歡的
    所以我們也要想想, 怎樣set rule~ 一個好的壇自由得來, 嚴格對待犯事人
    就如2kF, 講明這裡是私家地方, 只接受乖的會員 (犯事人會 禁言/禁灠/禁IP), 亦設有悔過區
4) 我們有幾多資源? 人力物力~ 壇可以接納幾多流灠量... 答晒便差不多, 可以攪旺啦~
1.呢層唔清楚喎
2.3talks以前既口號:港人自講,資訊娛樂主打(唔知有冇記錯)
3.我地只係想多d人一齊吹水,搞旺個壇,d人唔好成日做cd-rom
4.唔知
引用:
跟住要做的便是大家口中成日提的:
1)  吸引舊客戶
- 電郵召回舊客戶, 宣傳3TALK新面目
- 現金回饋舊客戶, 提升權力
- 設立老鬼組織 及 意見區, 讓老鬼組成一團,懷緬過去, 發表意見
   (扮聽意見, 其實是留一班客, 養住個壇, 咁就算新手亂來, 壇都唔會無晒NORM)
- 改善插件, 加入私人上存空間 (其實這已有, 但無人重點宣傳~ 網上空間是很引吸的)
- RPG 遊戲功能, e.g. 金庸 或 現在的寵物王 (但板主不要用你的權力, 使實力相差太遠, 無得玩的)
- 設下獎勵計劃, 若會員對壇有貢獻, 加分及享有特權 (如特別頭像, 道具, 或二轉會員)
- 研究phone in programme, 可否讓會員點唱/ 講心事, 參與節目
- 放權 (optional) 邀請老鬼加入低級管理會, 掌管鎖post功能
1.之前重開論壇都已經有email 俾舊人,我都收到
2.cash
3.呢樣要俾錢先得
4.寵物王玩得多都悶,睇下股票市場幾時開(不過我都唔識玩)
5.冇乜用,我志在吹水
6.唔錯....

引用:
原帖由 蝦米仔 於 2007-2-5 08:22 PM 發表
2)  吸引新客戶
1- 改善新會員註冊系統, 增設推介人, 及獎勵邀請朋友加入的玩家
2- 增設長線時間顯示 (時間愈長, 有助升級)
3- 每月1 Post系統, 長期不出post者刪 (optional)
4- 擴大會員級別功能, 如些板需要級別較高的會員才可進入, 如設立 新手禁入區 (老鬼區)
5- 設吹水無聊板, 供新會員呃分, 有如現在的新會員自我介紹
6- 發大娛樂板, 獎勵發表者, 定期獎勵 "有意義的回復", 分男女明星子板, 方便閱灠
7- 明星討論區增設 置頂 FANS級, 除發表新聞下, 吸引FANS入來討論
8- 發陸YAHOO, 改善現有search後排名
9- 派發電郵宣傳 (朋友, 同事 & 同學)
10- 設立新手村, 發表疑問, 對壇意見
11- 每板也允許 數個置頂 題目/ 組識, 鼓勵結黨擁朋
12- 改善整體板面設計, 暫時關閉不必要的板面, 集中人流, 鼓勵吹水~
13- 待人流及人力有所改善, 才重開某些板吧
14- 連壇
15- 其他
1.都係加分既姐,冇乜興趣,不過我都會盡力介紹人入黎
2.而家個用戶資訊版有
3.萬一人地去旅行去成個月呢?XDDD
4.唔好,我個人會覺得好反感
5.不如直接入黎吹水區呃post啦
6.而家都有加分,再要獎勵就搞到每區極度唔平衡架啦
7.唔知咁多
8.
9.舊會員識做架啦
10.可以係而家既新手區做,又或者投訴區,有好多新手都識路去問
11.唔駛啦,大家咁熟,況且都有個團隊區
12.真係非常唔需要先關閉啦
13.重可以開多d新版,如果有會員提出的話
14.而家都有
15.
引用:
3) 其他
- 舉辦定期 特別獎勵, 如星期一 吹水區 回覆後積分 X2; 星期二, 電腦板
- 設立有獎問答比賽, 更多 競猜遊戲 (公佈提示系統)
- 明確 板主 或 專員 執勤系統, 嚴禁私下過分 U_U", 要上時回覆主題
- 其他
1.唔好,因為玩開口中都已經可以玩到好有錢,而家開新post都係有2積分既獎勵
2.阿腳成日都舉辦,要留意置頂post
3.唔會掛= =
4.

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2007-2-5 08:48 PM 發表
睇見呢個管理人員表,都已經焦慮
真係焦慮
個西版主係乜水人來呀?

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2007-2-5 08:54 PM 發表
再睇埋呢度所有既管理人員做過既野,仲焦慮呀
大半乜都無做過野!
有咁多版主但係成日唔見人

引用:
原帖由 ㊣修羅-黑暗㊣ 於 2007-2-5 08:54 PM 發表
再睇埋呢度所有既管理人員做過既野,仲焦慮呀
大半乜都無做過野!
我都知道我係掛名版主...
因為...我果兩版...世界盃 同 劍2...都冇人去啦...
劍2...個個都放低左...直入回收區啦...

發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。